„Ден без смях е пропилян ден.“ - Чарли Чаплин

КАКВО Е ЙОГА НА СМЕХА?

Йога на смеха –  Хася йога, е уникална практика, която съчетава безусловен сърдечен смях с йога дишане. Създадена е от индийския лекар Мадан Катария през 1995г. Вече се практикува в над 110 държави.

С йога на смеха, всеки може да се смее, без да разчита на хумор, шеги или комедия. В начално смехът се симулира като физическо упражнение в група, като скоро прераства в силен и заразителен смях. Участниците в групата се гледат в очите и обменят енергия помежду си, което ги сближава и им носи чувство на радост. По време на практики по йога на смеха, забравяме за проблемите ни като възрастни, свързваме се с детето в нас и го оставяме  да играе, защото именно по време на игра се ражда смеха. Концепцията се базира на факта, че човешкото тяло не прави разлика между имитирания и истинския смях.

ПОЛЗИ ОТ ЙОГА НА СМЕХА?

1. За здравето:

  • Засилва се имунитета.
  • Мощна кардио тренировка – 10мин- смях, се равняват на 30мин. на фитнес уред за гребане.
  • Увеличава се циркулацията на кръвта и се успокояват мускулите.
  • Лек за депресията
  • намалява кръвното налягане
  • намалва симптомите на алергия, астма, артрит
  • помага в хронични заболявания като рак.

Йога на смеха е практика, която понижава физическия, умствения и емоционален стрес едновременно и води до емоционален баланс. Ползите се усещат още след първата сесия.

2. За Личния Живот

Състоянието на нашето настроение определя качеството на нашия живот. Йога на смеха може да променя настроението за минути, като освобождава определени хормони от мозъка, наречени ендрофини. Ако настроението ни е хубаво, се чувстваме добре вътрешно и оставаме весели през целия ден. Винаги имаме усмихнато лице и позитивна нагласа към живота.

3. Бизнес живот

Научно доказано е, че йога на смеха е най-икономичната и бърза техника за премахване на стреса в работата. След сесия хората се чувстват по-свежи и енергични, могат да работят по-дълго без умора. Груповият смях създава весела и мотивираща обстановка, повишава производителността, креативността и самочувствието.

4. Социален живот

Смехът е мощен инструмент за лесно създаване на приятелства между хората.

5. Вднешно време е трудно да останем спокойни. Приемайки същността на йога на смеха и нейните особености, може да се научим да се справяме със всяка ситуация без да загубим своето спокойствие и да запазим позитивното отношение към света.